Mikor máskor, ha nem a döntő előtt érdemes egy pillantást vetni arra, hogy melyik 7 találkozó volt a legjobb az Európa bajnokságok történetében. Az alábbiakban szubjektív, de annál izgalmasabb lista érkezik. Az mindenesetre érthető, ha ezen, hetes sorban az elmúlt 1-2 évtized mérkőzései szerepelnek, hiszen az első néhány Európa bajnokságon mindössze négy mérkőzést rendeztek 4 résztvevővel, ez a kör 1980-ban bővült 8 válogatottra. Ezt követően 1996-ban léptek pályára már 16 nemzet fiai Angliában és 2016-ra pedig már 24 válogatott legjobbjai kergetik a labdát.


 

7. Csehország – Törökország 2-3, 2008

Íme, a hetedik helyezett. Csehország és Törökország összecsapása fantasztikus volt azon az estén. Döntetlen esetén a felek azonos pontokkal álltak volna a második és harmadik helyen, így az UEFA döntéshozói és szabályai előre jelezték, hogy hiába csoportmeccs, döntetlen esetén büntetőkkel kell dönteni. Erre pedig nem túl sok esélyt látszott, ugyanis Koller fejesével és Plasil találatával a 62. percben 2-0-ra mentek a csehek és nem sokkal később még egy kapufát is lőttek. Arda Turan azonban a 75. percben szépített és java még csak ezt követően érkezett. Cech óriási hibájából a 87. percben Nihat kiegyenlített és két perccel később a zseniális győztes találatot is megszerezte. Kevés ilyen őrült fordítást láttam futballmérkőzésen. Emlékszem a helyi sörsátornál néztük a találkozót, 2-0 vagy 2-1 után jöttem haza, de a két találatot már az itthoni tévémen néztem elképedve. Ráadásul Törökország még egy kört ment Horvátország ellen, de nem akárhogyan. Akit érdekel, járjon utána.

6. Svédország – Anglia 2-3, 2012

Ebben lehet némi elfogultság is van, de mivel személyesen nézhettem meg Kijevben ezt a mérkőzést, ezért biztosan a legfelejthetetlenebb polcon van a helye a szívemben. Angol szurkolók társaságában végigélni ezt a mérkőzést olyan volt, mintha az ember a mennyország közepére csöppent volna. A mérkőzés pedig tele volt hullámvasutakkal. Anglia Carroll góljával szerzett vezetést, Gerrard fantasztikus asszisztját követően. Az 1-0-s szünet pedig nem ígért éppen sok gólt, ám a második félidőben négy találat is esett. Mire felocsúdtunk volna a második félidőre, már Svédország vezetett és ezzel a helyzettel kellett Anglia legjobbjainak valamit kezdeni. Hodgson behozta Milner helyére Walcottot, aki három perc alatt be is talált és végül adott egy zseniális gólpasszt Welbeck számára, aki egy elképesztő sarkazással döntötte el a mérkőzést.

Részletesebb élménybeszámolóért kattints ide, személyesen tőlem érkezik.

5. Portugália – Anglia 3-2, 2000

Na de, öröm után sírás. Szintén nehéz elfelejteni ezt a mérkőzést, ahol mondhatjuk, hogy a fiatalság legyőzte a vénséget. Az angoloknál olyan játékosok játszottak, mint Shearer, Ince, Keown vagy Adams, akiknek ez volt az utolsó nemzetközi szereplésük, pedig a nagy Alan még igazán szerepet kaphatott volna a két évvel későbbi válogatottban. Anglia fantasztikusan kezdte a mérkőzést, hiszem már alig negyedórát követően kétgólos előnyhöz jutott és talán meg is nyerhette volna a mérkőzést, ha nincs Figo ördögi bombája és nem tűnik fel egy ma már 40 éves Nuno Gomes. Anglia pedig ezt követően hiába verte meg a szintén végtelenül kiöregedett német válogatottat 34 év után, így is búcsúzni kényszerült a csoportból, Portugália pedig egészen az elődöntőig ment. Itt tekintsétek meg Figo bombáját.

4. Jugoszlávia – Szlovénia 3-3, 2000

Szintén az őrült 2000-es EB terméke ez a találkozó, ahol Jugoszlávia emberhátrányban három gólt szerezve hozott össze egy döntetlent a balkáni riválissal szemben. Ez a mérkőzés alighanem mindenkit megtanított arról, hogy kár lenne lebecsülni bármelyik csapatot is egy ilyen nagytornán. Ez okozta ugyanis a legnagyobb problémát alighanem a szlovénok számára. Zahovics duplájával és Pavlin szimplájával ugyanis már az 57. percben 3-0-ra mentek a zöldmezesek és a forró vérmérsékletéről ismert Mihajlovic négy perc alatt összeszedett két sárgájának hála távozhatott a pályáról. Ami viszont ezt követően következett, ahhoz mindenképpen érdemes megnézni ezt a videót, hiszen itt valóban a képek kell, hogy beszéljenek a szavak helyett. Szlovénia nem is tért magához a mérkőzést követően, Jugoszlávia pedig továbbjutott, de a negyeddöntőben egy hatos lett a jutalma Hollandia ellen.

Mivel ez a videó az UEFA miatt egyszerűen nem beágyazható, ezért kattints ide, megéri.

3. Oroszország – Csehország 3-3, 1996

Hogy Oroszországnak már nincs esélye a továbbjutásra? Mi sem jobb móka, mint megpróbálni megtréfálni Csehországot. Bár Csehország már a 19. percben két góllal vezetett és azzal is ment szünetre, valószínűleg nem sok veszélyt éreztek a piros mezesek. Oroszország azonban a második félidőre megtáltosodva jött ki és tíz perc alatt kiegyenlített. A 85. percben pedig egy brutális nagy góllal meg is szerezte a vezetést. Csehország abban a pillanatban azzal a góllal kiesésre állt. Az egyenlítő gól szerzője Smicer lőtt más fontos gólokat is pályafutása során, például azon a bizonyos, szintén 3-3-ra végződő Liverpool-Milan mérkőzésen is betalált az ellenfél kapujába. A döntetlennel Olaszország búcsúzott, Csehország pedig a döntőig menetelt és kis híján újra felült Európa trónjára.

2. Jugoszlávia – Franciaország 5-4, 1960

Nincs is nagyobb élvezet annál, ha sikerül legyőzni a házigazdát egy Európa bajnokságon. Jugoszlávia megcsinálta ezt, de nem akárhogyan. A jugók már 3-1-es és 4-2-es hátrányban is voltak. Ráadásul 15 perccel a mérkőzés vége előtt ez finoman szólva sem túlzottan előny sokkolt franciáknak. Az alábbi összefoglalóban. Ám, ha egy üzlet beindul, akkor igen nehéz megállítani azt. Jugoszlávia válogatottja ugyanis nagyjából 4 perc alatt hármat rámolt be a gallok hálójába. Két gólt ebből Jerkovics vállalt, aki az 1962-es chilei világbajnokság társ házi gólkirálya is lett. Egy rövid összefoglalóban néhány gól megtalálható az említett mérkőzésről is. A döntőt és ezzel a legelső Európa bajnokságot végül Szovjetunió nyerte.

1. Jugoszlávia – Spanyolország 3-4, 2000

Ennél őrültebb mérkőzést sem hiszem, hogy láttam valaha, talán 1-2 ami überelheti ezt. Tudniillik ugyanis, hogy Spanyolország számára a döntetlen alighanem rossz eredmények számított volna ezen a mérkőzésen. Különösen akkor, ha Norvégia legyőzi Szlovéniát, ami végül nem történt meg, de a döntetlen esetén három négypontos csapat lett volna a csoportban. Ebből pedig az egymás elleni mérlegeknek hála bizonyos Spanyolország vehetett volna könnyes búcsút a csoporttól. A szünet 1-1-re állt, a jugoszlávok abszolút sztárja, Milosevics szerezte meg a vezetést, amit Alfonso egyenlített. A második félidő elején is egy gyors gólváltásra került sor, aminek hála már 2-2-t mutatott az eredményjelző. A 63. percben pedig egy jugoszláv játékos a kiállítás sorsára jutott, innen sokan gondolhatták, hogy Spanyolország biztosan megnyeri az összecsapást, ám a 75. percben ismét vezetést szereztek a balkániak. A 90. percben 5 perc ráadást mutatott a játékvezető, Spanyolországnak azonban két gól kellett volna még a csodához. Majd Spanyolország a 93. percben büntetőhöz jutott, amit a specialista Mendieta nem is hibázott el. Ám ekkor még nem volt vége a mérkőzésnek. Guardiola felívelését lefejelték középen és érkezett Alfonso mesteri ráfordulása, ami elhozta a spanyol armadának a sikert. A jugoszláv csapat döbbenten figyelte az eseményeket, bár ők is tudhatták, hogy akár Hollandia, akár Franciaország áll az útjukba, egyszerű helyzetük nem lesz. Aztán végül mind a két csapat búcsúzott is a legjobb 8 között, ám ezzel a mérkőzéssel beírták magukat az aranylapok tetejére. A jó minőségű UEFA videóért kattints ide

Mivel itt most mérkőzésekről tettem említést, olyan zseniális pillanatok kimaradtak, mint Panenka tizenegyese, amiről lassan minden büntetőpárbaj elején megemlékeznek a kommentátorok. Aztán ott volt még Hollandia máig egyetlen nemzetközi sikere, ahol van Basten nullaszögből lőtt felfoghatatlanul nagy gólt. Anglia még mindig sír Southgate elhibázott büntetője miatt és, hogy nem sikerült 1996-ban egy nagy generációnak EB-t nyernie. Platini 5 mérkőzés alatt szerzett 9 gólját pedig kizárt, hogy valaha bárki is megdöntse.

Vasárnap este tovább íródik a futballtörténelem nagykönyve, amiben Portugália először vagy Franciaország harmadszor emelheti fel a Henri Delaunay kupát, amivel beérheti a szintén háromszoros győztes Németországot és Spanyolországot.